Костенурките – бронирани морски чудовища

157

Разберете на кои от костенурките викат „бронирани морски чудовища“

Представете си, че сложите малко детско автомобилче до някой танк. Приблизително подобно е съотношението на джуджетата спрямо великаните в света на костенурките.

Най-голямото бронирано „чудовище“, което се среща на Земята, е кожестата костенурка. Тази костенурка е морски обитател и се среща главно в тропическите води, но понякога навлиза и в умерените зони на Световния океан. Намирана е твърде рядко в Средиземно и Адриатическо море, а в Черно море изобщо не е улавяна. Нейното огромно тяло достига до 2 м дължина и 500—600 кг тегло. По-голямата част от живота си, както и останалите морски костенурки тя прекарва сред солената стихия, като често може да бъде видяна далеч от всякакви брегове.На суша кожестата костенурка излиза само през време на размножителния период, когато женските снасят по бреговете на самотни острови най-често от 95 до 130 яйца, всяко от които е по-голямо от топка за пинг-понг. Храната си тази костенурка-рекордьор намира в морето. Тя улавя медузи, рали, мекотели. оодлокожи и рион. но яле също така и водорасли.

Други две грамадни морски костенурки се срещат понякога и в Черно море. Това са ядливата или зелената костенурка и обикновената карета, с която вече се запознахме.

В миналото кожестата костенурка се е срещала доста често из океаните и моретата на тропическите области. В най-голямо количество я имало по бреговете на Индия и Шри Ланка. От два-три века нейното количество постоянно намалява. Убиват я заради месото, за което се твърди, че имало лечебни свойства. Унищожават се масово за храна и нейните яйца.

Днес кожестата костенурка снася яйцата си само по бреговете на Малайзия, Шри Ланка, няколко от Антилските острови, северната част на Южна Америка и Нова Гвинея. Две от тези места са обявени за резервати. Счита се, че от тази костенурка са останали само няколко хиляди броя. В Малайзия е построена ферма за отглеждане на това влечуго, което вече е вписано в международната Червена книга.

Кожеста костенурка

Краката на кожестата костенурка са приспособени за морски живот. Те имат формата на плавници и това доста я затруднява при придвижването й по пясъка.

Голяма глава, много къс врат и две слъзни вадички по бузите. Специалистите твърдят, че сълзите са полезни за тази костенурка — едни смятат, че чрез тях тя прочиства очите си от пясъка, а други са на мнение, че по този начин се отделя излишната сол от организма.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here