Колко малка е най-малката маймуна

Колко е голяма най-малката маймуна

Една изключително интересна група от по-примитивните маймуни са лемурите. В далечното минало те са били широко разпространени по земята, но днес са оцелели единствено на остров Мадагаскар и някои околни нему островчета. По външната си конструкция те са подобни на маймуните, но по някои свои навици наподобяват доста на насекомоядните бозайници. Имат гъста и ярко оцветена козина, големи кръгли и опулени очи и в почти всички случаи много дълга пухкава опашка. Повечето от тях са нощни обитатели на джунглата и строги вегетарианци. Едни стигат до метър на дължина, а други са истински джуджета. Рекордьор сред всички е мишевидният лемур.

Тази чудновата маймунка има големината на едра мишка. Нейното пухкаво телце рядко надминава 20 см., докато рунтавата й опашка достига 30 см. Сравнително големите ушички са неимоверно подвижни, а крачката — тънки и нежни. През деня тази маймунка се свира в някоя тъмна дупка по дърветата и там спи. След залез слънце тя излиза от скривалището и смело тръгва на лов в непрогледния мрак. Нейна плячка са различни насекоми, но не се отказва и от вкусните тропични плодове.

За разлика от много свои сродници мишевидният лемур е по-предвидлив за приближаващия сух и топъл сезон. Преди неговото започване той яде до насита и натрупва резервна тлъстина, а когато сезонът настъпи, се скрива в някоя дупка. Там маймунката-джудже спи непробудно по два-три месеца. Четири вида от семейството на лемурите са защитени от закона за опазване на животните, а заедно с това са вписани и в международната „Червена книга“. Това са тръстиковият, мангустовият, дебелоопашатият и вилкочелият лемур — всички жители на о-в Мадагаскар.

Първият вид живее само сред тръстиката на езерото Алаотра, другите два се срещат само в резерватите, а последният е намерен в три отдалечени и при това срещуположно разположени райони на острова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *