Колко кръвожадна е невестулката

1045

Най-големия хищник сред най-дребните бозайници е невестулката

Невестулката е типичен домосед. Дневно тя не изминава повече от петдесетина метра. Когато обаче се засели на дадено място, ден не минава без тревога за околните животни. Никой не може да е спокоен от нея. Ту пиле ще открадне пред очите на майка му, ту заек ще удуши. Мишки, жаби и гущери — унищожава ги с десетки всяка нощ. Със змиите също не се церемони, даже отровната пепелянка става нейна плячка.

Жертвите на невестулката никъде не са спокойни. Това дръзко зверче навсякъде се промъква, даже в най-потайните и дълбоки дупки на горските обитатели. Достатъчно е да пъхне малката си главичка в коя и да е дупка и еластичното му тяло само влиза вътре. Гладката, къса и хлъзгава козина му помага отлично при тези маневри. Нейно любимо занимание е да се вмъква в дупките на мишки, къртици, лалугери и да ги задушава там, където те се чувствуват най-сигурни.

Невестулката притежава необикновена смелост. Тя не се поколебава да се хвърли върху много по-едри от нея хищници. Белки, златки и порове — всички се пазят от нея. Когато защитава малките си от някоя хищна птица, смелостта й няма граници. Нерядко така здраво се впива в гушата на нападателя, че заедно с него отлита в небесните висини.

Невестулката

За разлика от другите хищници, невестулката не разкъсва своите жертви. С острите си зъби тя ги гризе или пие кръвта им. Със забележително настървение гони плячката си и убива много повече животни, отколкото са нужни да се нахрани. Унищожавайки така енергично раз¬лични вредни гризаки, невестулката е незаменим помощник на човека.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here