Колко време престоява тюленът във вода

57

Колко време стои във водата тюленът

Често в народните приказки и поверия на крайморските народи се говори за морски царици. Източник на всички тези баснословни сказания е тюленът.

Тюлените, различни на цвят, достигат приблизително големината на теле. Ушите им са къси и заоблени, зъбите — много дълги. Те нямат крака, а само лапи, които са прилепени непосредствено за тялото и приличат на човешки ръце. Пръстите на лапите им са свързани помежду си с плавателна ципа. Ако тези животни можеха да излизат на сушата, щяха да всяват голям ужас, защото са яростни и диви. Те плуват много бързо и се хранят с риба.

(А. Пигафета, 1520 г.)

Неслучайно друг природоизпитател бе оприличил това мило морско животно на „дете, повито в пелени“. В главата си тюленът много прилича на човека, а тялото му напомня с нещо човешкото тяло. Тридесет ви¬да са известните до днес тюлени, но всички те имат много общи черти във външния си вид и навиците си.

Всички те са безкрайно кротки и беззащитни. Любимо място за тях са крайбрежните скали или ледове в двете полукълба на нашата планета. Там те се излежават с часове на слънцето, без да помръдват. Да ходят и да бягат по сушата те не могат, защото са с недоразвити крайници, които имат формата на плавници. С тези крака плавници тюлените са безпомощни на сушата, те не са в състояние даже да удържат тялото си на земята. Достигнат ли обаче до водата, напълно се преобразяват. Водата е тяхната родна стихия, там те грациозно плуват, гмуркат се и още по-пъргово се преобръщат.

Тюлените са прочути като любители на музиката. По отношение на храната тюлените нямат никакви проблеми. Ако няма храна — могат да гладуват дълго. Ако пък има много храна, те поглъщат десетина и повече килограма риба в денонощие. Риби, мекотели и ракообразни — почти всичко, което е за ядене във водата. Когато пък решат да си похапнат от по-големите калмари, те смело се спускат в дълбините, даже и по-дълбоко от огромните китове. Неслучайно един вид от тюлените, населяващ Антрактическото крайбрежие, може да престоява във водата, без да диша до четиридесет и три минути!

Тюленът

Отгледани от малки в плен, тюлените се опитомяват лесно и свикват към хранещия ги почти като куче.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here