Кой крокодил обича морето

141

Знаете ли, че има крокодил обичащ морето?

Най-широко разпространен измежду всички днес живеещи крокодили е гребенестият крокодил. Среща се в някои страни на Азия, в Северна Австралия и редица острови в Тихия и Индийския океан. На дължина гребенестият крокодил достига обикновено до 6 м, а понякога до 8,5 м. Това влечуго е привързано към повече или по-малко солени води. Живее предимно в устията на реките, но често плува и далеч навътре в открито море.

Гребенестият крокодил е свиреп хищник. Напада както във водата, така и на сушата различни едри животни. Негови жертви стават свине, кучета, кози, елени, маймуни, коне и др. Захапва ги за главата, когато пият вода или пък ги поваля с удар на силната си опашка. Както нилският крокодил и това влечуго винаги се стреми да завлече плячката си под водата.

Женската снася яйцата си в гнездо, което прави от листа на около 60 — 80 м далеч от водата. Гнездото има грамадни размери: диаметърът му достига до 7 м в основата, а височината му е над 1 м! Майката пази яйцата си, докато се излюпят малките крокодилчета.

Гребенест крокодил

Поради свирепия си нрав гребенестият крокодил е много опасен и за човека, когото често напада.

Гребенестият крокодил е най-опасният от всички видове крокодили. Подобно на своите събратя и той е студенокръвен — температурата му е в зависимост от температурата на околната среда. Природата го е надарила с инстинкт, който го предпазва от температурните крайности. Сутрин, докато е по-хладно, той излиза на слънце, а в горещите часове на деня се оттегля на сянка. При¬вечер е отново на лов за последните слънчеви лъчи, а нощем се топли във водата. По кръвожадност не отстъпва на тигъра.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here