Как се раждат малките птицечовки

820

Раждане на малките птицечовки

В началото на миналия век австралийски златотърсачи по време на работа намерили една птицечовка. Чудноватото животинче възбудило тяхното любопитство и те го затворили в празен сандък. На другата сутрин, вдигайки капака, те видели на дъното две малки бели яйца, но без твърда черупка. Когато случаят станал известен на английските зоолози, те сметнали, че в това няма нищо странно: птицечовката родила преждевременно от страх!

Няколко десетилетия по-късно било доказано тяхното заблуждение. Австралийският природоизпитател Колдуел пръв наблюдавал как птицечовката снася яйца. Просто невероятно: бозайник да снася яйца! В това се състои и най-характерната примитивна черта на това животно.

Днес вече е установено, че преди да снесе яйца, женската птицечовка застила леговището си с мокри лис¬та и после го запушва отвътре с пръст. В така подготвената „родилна зала“ тя снася от едно до три, рядко четири яйца. Снасянето на яйцата става по много оригинален начин. Бъдещата майка се свива на кълбо или ляга по гръб и снася всяко яйце така, че то пада върху коремчето й. Там, върху топлата кожа на майката, яйцата имат най-голяма възможност да оцелеят. Самите те са малки, с големината на врабчово яйце, кръгли с мека сивкава обвивка, но не варовита, както е при птиците, а еластична, ципеста.

Какви са малките птицечовки

Не повече от десетина дни птицечовкатамайка топли върху тялото си снесените яйца. За малките не е трудно да разкъсат меката обвивка, която ги отделя от останалия свят и да попаднат в компанията на уединената под земята майка. Излезлите от яйцето малки са голи и слепи, но имат миниатюрни млечни зъби, за разлика от своите родители. В същото време млечните жлези на майката започват да отделят мляко и то бавно потича по гладката кожа.

Птицечовки

За малките не остава нищо друго, освен лакомо да облизват тази вкусна храна. Тяхното лакомство не остава без последствия: малките бързо растат, наедряват и когато към четвъртия месец напуснат за първи път подземното жилище, са дълги около 35 см. Вече изцяло покрити с мека козина, те са изключително весели и пъргави животинки.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here