Как бумките предупреждават враговете си

96

Научете как бумките предупреждават враговете си

В тиха лятна вечер от някоя канавка край пътя, в която има вода, до нас достига често едно приглушено „буу“… „буу“… Ако искате да откриете кой издава тези звуци, не е трудно — там ще видите дребни жаби. Гръбната им страна е най-често зеленикаво или жълто-кафява, осеяна с малки брадавички. Наведете ли се да уловите такова жабче, то или се обръща по гръб, или пък свива крачетата си и така извива телцето си, че показва част от своята жълто или оранжево оцветена долна страна, по която има синьо-черни петна. Това е жълтокоремната бумка. Като заема инстинктивно характерната предупредителна поза, жабчето сякаш иска да каже: „Вижте, аз съм бумка и не съм добра за ядене!“ Кожните жлези на това земноводно, както и тези на другата нашенска бумка — червенокоремната, отделят пенлив секрет, който е по-дразнещ от секрета на другите наши жаби. Поради това редица животни избягват да ги ядат. Много рядко бумките стават жертва на някоя чапла, водна змия или водна жаба.

Бумка

Жълтокоремната бумка е разпространена в цяла България. Освен в канавки с вода тя се среща в малки блата и локви, в полупресъхнали потоци и рекички, рядко в по-големи водоеми. Живее както в равнините, така и в планините, където е установена и на 1900 м надморска височина. Високо в планините тя се среща в студени локви и езера. Жълтокоремната бумка е силно привързана към водата. През деня тя често се грее на слънце в самия водоем, като подава главата си над повърхността на водата, а тялото си държи наклонено към нея, с изпънати назад и широко разтворени задни крака. Щом бъде подплашена, дребната жаба бързо отплува към дъното, където се скрива сред водораслите или се заравя в тинята.

Жълтокоремната бумка е активна през светлите часове на денонощието. Тя лови предимно дребни сухоземни животни, най-вече бръмбари.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here