Каква е силата на кашалотът

99

Колко силен е кашалотът

Огромната глава на кашалота е със също такива огромни челюсти. Зъби има само върху долната челюст и то не какви да е зъби: четиридесет — шестдесет на брой, клиновидни, дълги по една педя и тежки до килограм и половина! За такава чудовищна уста и такива страшни зъби не е подходяща каква да е храна. И естествено, храна на кашалота са гигантски ракообразни, няколкометрови акули, тюлени и най-вече огромните дълбоководни главоноги — калмари. Ето как един очевидец описва борба между тези два морски гиганта: Едър кашалот се биеше с грама¬ден калмар, който не отстъпваше по размери на китообразното. Безкрайните пипала на мекотелото бяха обхванали почти целия кашалот, като обгръщаха гръдните му плавници и най-вече главата. Калмарът, плътно прилепнал към тялото на кашалота, се намираше малко отстрани на неговата глава и я закриваше почти изцяло. Като обхвана с уста тялото на главоногото, което имаше обем не по-малко от 1700 литра, кашалотът започна бавно да го мачка в устата си. На бялото тяло на мекотелото ясно личаха черните му очи, които имаха не по-малко от един фут в диаметър…

След като през 1864 г. норвежецът Свецц Фойн изобретил харпунното оръдие, за китообразните животни настъпили мрачни дни. Не били пощадени от страшното смъртоносно оръжие и кашалотите.

През последното столетие в Световния океан са избити не по-малко от 40 000 от тези гиганти. След редица международни съглашения е решено да се убиват не повече от 23 000 броя. Въпреки това се счита, че световните запаси от този вид са вече намалели с една трета.

Кашалотът

Понякога кашалотът хваща своята жертва с огромната си уста, задържа я със зъби и я гълта цяла. В стомаха на един кашалот е намерен калмар дълъг десет метра, а в стомаха на друг общо четиристотин по-малки калмари.

Смилането на храната става в стомаха. Когато преследва акула или бърза в дълбините към някой калмар, той развива скорост до 37 км/час.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here