Защо лъвът е „цар на животните“

956

Лъвът – Царят на животните в джунглата

Разказаната случка с нищо не променя общоприетото становище, че именно той — лъвът — е господарят сред животните. Хората от най-древни времена до днес не са променили това становище. И неслучайно. Величественият вид на това животно, неговият проницателен поглед, благородна поза, горда походка и страшен глас, пред който треперят всички околни животни — всичко това прави лъвът едно наистина изключително животно. Затова спомагат и неговите големи размери: мъжките индивиди достигат на дължина 2,40 метра и на тежина до 230 килограма. Това не пречи обаче тялото му да изглежда стройно и извънредно пъргаво. Когато дебне плячката си, той се движи напълно безшумно. Има случаи, когато пълзи или се крие в трева, в която едва ли би успял по-добре да се скрие един заек.

Жертвата е често едър или дребен копитен дивеч, особено зебри и антилопи. Но когато не му провърви на ловната „наслука“, той се задоволява с мишевидни гризачи и даже скакалци. Не пренебрегва и мършата, въпреки че не е предвидена по достойнство за царското му меню

Лъвът

Когато малкото лъвче дърпа гривата на баща си, това не е само игра, но и безопасно трениране за живота, защото бащата не е бивол, който ще го набучи с рогата си.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here