Еленът – най-величественият горски обитател

95

Еленът е най-представителния горски обитател

По този въпрос спорове няма и не може да има, защото благородният елен е без съперници сред нашите горски животни. По-величествено животно едва ли може да се срещне из нашите гори. Какво ли в него не е великолепно и очарователно! Тялото му е очертано в чудно хармонични и съразмерни линии. Главата на мъжкия е украсена с величествени рога. Гърдите са му мощно разширени, а раменете му подсказват за отличното му умение да бяга и да скача. Влажната муцуна, тръпнещите ноздри и необикновено изразителните очи често са обект за художници и скулптори. И като завършек цялото тяло стои върху здрави, високи и винаги нервно потръпващи крака.

Походката на благородния елен е лека и пластична и в същото време горда и напета. Изящен и величествен е еленът не само в покой. Когато е подплашен, той ловко прескача препятствия над 2 метра и то не как да е, а с плавни елегантни скокове. Отличен плувец, той с лекота преплува реки и езера. Не само днес, но и в миналото този дивен обитател на нашите гори е бил възхваляван от хората. Легендата говори, че древногръцката богиня на горите и ловците Диана превърнала в елен прочутия ловец Актеон, когато той я видял да се къпе в горския извор.

Еленът

В миналото еленът е бил много по-широко разпространен из нашите земи. Според древногръцкия историк Ксенофонт огромните стада от елени по Пирин и Родопите били главният източник за храна на местните жители. А прочутият римски поет Виргилий твърди в своите поеми, че клонестите рога на елените можели да се сравнят само с дърветата на една обширна гора.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here