Ай ай – маймуната със зъби на гризач

Маймуна със зъби на гризач – ай ай

Сред гъстите бамбукови гори и джунгли на Мадагаскар живее още един забележителен и вече много рядък представител на примитивните маймуни. Всичко при него е оригинално: външният му вид и даже името.

Дебела и широка глава с дълги и големи и опулени очи, дълга и рунтава опашка — това в общи черти е портретът на тази маймуна. До тук нищо особено. Но вгледате ли се в нейните къси крачка, ще видите нещо удивително. Пръстите им са с дълги, остри и закривени нокти, както при хищните птици. Само на големия пръст нокътят е плосък. Още по-оригинален е средният пръст на предните крачка. Той е дълъг и така тънък, като че ли от него са останали само костичките. И все пак най-голямата забележителност са нейните зъби, като кучешките най-често липсват, а резците са големи, без корен и нарастват постоянно, както при гризачите. Тази маймуна непрекъснато гризе кората на дърветата, но не за да яде, а за да пробие отвор, да вмъкне там тънкия си пръст и да търси насекоми. Те са деликатес за нея, въпреки че се храни главно с плодове и вътрешността на захарната тръстика.

Очите на тази маймуна дават ясно да се разбере, че тя е нощно животно. Денем, свита на кълбо, спи в някоя дупка, а нощем излиза навън и започва игрива разходка. Скачайки от клон на клон, тя старателно изследва всяка дупка или пукнатина и търси там някое скрило се насекомо. Когато пък ожаднее, търси хралупа с вода, топи в нея тънкия си пръст и го облизва, докато се напие.

А името? И то е оригинално. Ай- йй се казва тази маймуна.

Ай ай

Адресът й е сенчестите гори на остров Мадагаскар. Денем се крие в хралупа или в гнездо, но нощта е нейна — ще поскита на воля из гъстата гора. Тук се чувствува добре — не е лишена от нищо, а няма и врагове. Ненапразно маймунката ай-ай се счита за едно от най-редките днешни животни на нашата планета. Тя е единствен представител не само на рода си, но и на цяло семейство.

Днес от този вид са се запазили не повече от петдесетина броя и то само в североизточните крайбрежни джунгли на Мадагаскар. Основната причина за изключително малката численост на тази маймунка е изсичането на девствените гори. Поради това областта, където тя все още живее, както и едно малко островче, на което тя допълнително е преселена от човека, са превърнати в резервати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *